Zorginstelling versus thuiszorg: wat is het verschil voor zzp’ers?

 Terug

Als zzp’er in de zorg kun je in opdracht werken voor een zorginstelling of in de thuiszorg. Alhoewel de focus bij beiden hetzelfde is - het verlenen van zorg - komen ze in de praktijk toch niet volledig op hetzelfde neer. Natuurlijk zijn er meer overeenkomsten dan alleen het verlenen van zorg (daar komen we zo op!), maar er zijn ook zeker verschillen. In deze blog lichten we de verschillen én overeenkomsten uit zodat jij kan beslissen welke vorm van zorg verlenen het beste bij jou past!

Wat zijn de werkzaamheden

Voordat we ingaan op de verschillen en overeenkomsten, is het goed om nog eens te herhalen wat we verstaan onder werken bij een zorginstelling of in de thuiszorg.

 

Wat houdt werken bij een zorginstelling in?

Wanneer je als zelfstandige zorgprofessional een opdracht aanneemt bij een zorginstelling, maak je (tijdelijk) onderdeel uit van het vaste team van de desbetreffende zorginstelling. Dit betekent dat je volledig meedraait en je dient te houden aan de opgestelde protocollen en regels van de opdrachtgever. Als zelfstandige ‘flexwerker’ krijg je van te voren verschillende opdrachten aangeboden. Ook vragen zorginstellingen vaak of je meerdere diensten vooruit kunt inplannen zodat zij zeker zijn van voldoende mankracht. 

Als zelfstandige zorgprofessional ben je natuurlijk wel flexibel in het kiezen van de opdrachten die je aanneemt. Het is dus aan jou hoeveel je werkt en bij welke zorginstelling je dit doet. 

Grofweg zijn er twee typen zzp’ers die kiezen voor opdrachten bij zorginstellingen:

  1. Zzp’ers die graag onderdeel uitmaken van een vast team;
  2. Zzp’ers die juist van afwisseling houden en regelmatig van opdrachtgever wisselen.

Herken jij jezelf in type 1? Dat je als zzp’er wel de ‘lusten’ van werken in een vast team hebt, maar niet de ‘lasten’ van werken in loondienst? Zorg dan wel dat je per jaar voor minimaal drie verschillende opdrachtgevers werkt. Als je dit niet doet, kom je in de knoei met de ondernemerscriteria vanuit de Belastingdienst. Gelukkig ondersteunt Zorg&Co je hierbij en stellen we je altijd op de hoogte als je niet dreigt te voldoen aan deze eis. 

 

Wat doe je als je in de thuiszorg werkt?

Als zzp’er in de thuiszorg bezoek je een aantal vaste cliënten in hun woning. Op een werkdag bezoek je zo’n vijf cliënten met ieder een eigen situatie waar jij je op aanpast. Zo kan cliënt A meer behoefte hebben aan een praatje en samen koffie drinken dan cliënt B.

In overleg met je zelf samengestelde wijkteam maak je vooraf een zorgplan. Met elkaar bepaal je wie, wanneer en bij welke cliënt langsgaat. Alle leden van het wijkteam leggen hun bezoeken individueel af. Dit betekent in de praktijk dat je op het moment van zorgverlenen niet direct - en in fysieke vorm - advies kunt vragen aan een teamlid. Uiteraard bespreek je alle mogelijke zorgsituaties wel van te voren met je wijkteam zodat je altijd goed bent voorbereid. 

Zorg&Co helpt leden bij het opzetten van wijkteams en neemt de bureaucratische rompslomp tot zich. Bijvoorbeeld om kwesties rondom zorgverzekeraars, want als je zorg wil leveren krijg je daar een bepaald budget voor vanuit zorgverzekeraar. Maar als je geen contract hebt, wat veel zzp’ers niet hebben, dan krijg je een veel lager bedrag per uur. Zorg&Co heeft die contracten wel, waardoor je verzekerd bent van een hoger bedrag per uur. 

Je kunt overigens ook volledig zelfstandig in de thuiszorg werken. Je bent dan een ambulante ondersteuner. In dit geval maak je geen onderdeel uit van een wijkteam en stel je zelf een zorgplan op voor je cliënten. 

 

Zorginstelling versus thuiszorg: wat zijn de verschillen?

Goed, nu duidelijk is wat we onder werken bij een zorginstelling of in de thuiszorg verstaan, gaan we inzoomen op de verschillen tussen beide. 

 

Verschil 1: Structuur 

Wanneer je bij een zorginstelling een opdracht aanneemt, kom je terecht in een gemixt team van flexwerkers en medewerkers in loondienst. Allemaal werk je volgens de vaste regels en protocollen die de zorginstelling heeft opgesteld. Dit brengt automatisch meer structuur aan in je dagelijkse werk dan bijvoorbeeld in de thuiszorg waarin je zelf - in overeenstemming met de cliënt - je manier van werken bepaalt. 

 

Verschil 2: Een baas op locatie 

Als tijdelijke kracht in een tijdelijke team van een zorginstelling, krijg je ook te maken met tijdelijke bazen, managers en andere hiërarchische elementen. Wanneer je aan het werk bent dien je dus - zzp’er of niet - altijd verantwoording af te leggen aan de persoon die op dat moment jouw ‘baas’ is. In de thuiszorg daarentegen werk je zelfstandig op locatie zonder leidinggevende in de buurt.

 

Verschil 3: Rooster 

Diensten bij een zorginstelling worden ingedeeld door een planner of roostermaker. Je krijgt in dit geval diensten toegewezen of aangeboden aan de hand van je (vooraf doorgegeven) beschikbaarheid. Bij Zorg&Co is jouw persoonlijke accountmanager hier verantwoordelijk voor. Wanneer je als zzp’er onderdeel uitmaakt van een wijkteam plan je wel - in overleg met je teamleden - van A tot Z je eigen diensten in. 

 

Verschil 4: Je eigen team samenstellen

Waar je bij een zorginstelling terecht komt in een bonte mix van vaste medewerkers en flexwerkers, kun je in de thuiszorg wél invloed uitoefenen op de mensen met wie je samenwerkt. Als je als zelfstandige in de thuiszorg werkt kun je namelijk zelf een wijkteam oprichten. Lijkt dit jou wel wat? Kijk dan eens hier!

 

Verschil 5: Collega’s op de werkvloer

Zoals verschil vier al uitlicht, werk je in beide gevallen in een team. Toch is er wel een verschil in het direct samenwerken met collega’s, dus de collega’s die fysiek naast je op de werkvloer staan. Zo ga je in de thuiszorg voornamelijk individueel langs bij de cliënt. Even snel face-to-face overleggen met een collega kan in dat geval niet. 

 

Zijn er ook overeenkomsten?

Jazeker! Hoe je het ook wendt of keert: in beide situaties werk je als zelfstandige en dat betekent vrijheid. Jij kiest waar en wanneer je werkt en tegen welk tarief. En als zzp’er in de zorg heb je een groot aantal voordelen ten opzichte van medewerkers in loondienst.

Natuurlijk zijn er ook valkuilen zoals de ondernemerscriteria of teveel hooi op je vork nemen zonder rustmomenten in te plannen.

Nog even op een rijtje

Duizelt het je al aan informatie? We hebben alle bevindingen voor je op een rijtje gezet! 

Zorginstelling: voor wie geschikt? 

  • Voor zorgverleners die van structuur houden en graag met vaste protocollen werken;
  • Voor zorgverleners die graag onderdeel willen zijn van een team; 
  • Voor zorgverleners die langere tijd op dezelfde plek willen werken;
  • Of juist voor zorgverleners die regelmatig van werkplek willen wisselen;
  • Voor zorgverleners die tijdens hun diensten graag direct overleg willen hebben met andere zorgverleners;
  • Voor zorgverleners die hun koffiepauzes en andere breaks graag samen met andere zorgverleners willen spenderen.

Thuiszorg: voor wie geschikt?

  • Voor zorgverleners die zelf een team willen samenstellen van thuiszorgers;
  • Of juist voor zorgverleners die volledig zelfstandig en zonder team te werk willen gaan als ambulante zorgverlener;
  • Voor zorgverleners die het liefst zelf zorgplannen ontwikkelen;
  • Voor zorgverleners die graag in een vertrouwde huiskamer werken in plaats van een verpleegtehuis;
  • Voor zorgverleners die voor een langere periode aan dezelfde personen zorg willen verlenen;
  • Voor zorgverleners die direct contact willen en een band willen opbouwen met een cliënt.

Wil je meer weten over werken als zzp’er bij een zorginstelling of in de thuiszorg? Neem dan hier contact met ons op!

Deel dit artikel
5 min. lezen       03 februari 2021
ZORG&CO