De 5 grootste voordelen van werken als zzp’er in de zorg

 Terug

Werken in de zorg is - als je het aan ons vraagt - het mooiste wat er is. Mensen helpen en van dichtbij hun vooruitgang zien zijn zo al twee parels die zorgprofessionals hun dagelijkse werk mogen noemen. En ja, natuurlijk gaat het niet altijd over rozen. Soms is werken in de zorg ook gewoon ontzettend zwaar. Iets wat het afgelopen ‘pandemiejaar’ schrijnend duidelijk heeft gemaakt, zeker voor mensen die niet in de zorg werken. Maar uiteindelijk weten we waar we het voor doen. Want de mogelijkheid om een verschil voor iemand te maken, groot én klein, maken het harde werken al snel weer goed. 

Of je werkt als zelfstandige of in loondienst heeft grote invloed op de manier waarop je het zorg werk ervaart. Zo zijn medewerkers die in loondienst werken gebonden aan een vaste werkplek en een minimaal aantal uren. Als zzp’er daarentegen werkt dit anders. In dit geval kies je zelf waar en hoeveel je wil werken (daarover later meer!). 

Misschien twijfel je nog over de stap naar werken als zelfstandige zorgprofessional en zoek je meer informatie om de knoop door te hakken. Na het lezen van deze blog kun je in ieder geval al vijf steengoede redenen opnoemen waarom je vandaag nog aan de slag wil gaan als zzp’er in de zorg!

 

5x voordelen van werken als zzp’er in de zorg

Met stip op 1: vrijheid

Als zelfstandige heb je de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je wilt. Heb je het ergens naar je zin? Blijf! Vertrek je nog liever vandaag dan morgen? Stop! Dat is het mooie van zelfstandigheid, het is dynamisch. Je kiest zelf de opdrachten uit die bij je passen, en experimenteren kan. Jij bent de baas! Zelf kiezen welke opdrachten je aanneemt werkt ook voordelig ten opzichte van locatie en opdrachtgever. Zo kun je opdrachten kiezen in jouw regio, wat je niet alleen reistijd bespaart, maar ook de mogelijkheid geeft om lekker op de fiets te stappen! Kiezen wie je volgende opdrachtgever gaat zijn zorgt voor variatie en uitdaging. Als zzp’er hoef je dus zeker niet bang te zijn voor sleur.

 

2. Focussen op je passie

Als zelfstandige zorgprofessional ben jij je eigen baas. Dus geen bureaucratische beteugeling meer die je weerhoudt van datgene wat echt belangrijk is: jouw passie voor zorg verlenen. 

 

3. Jij bepaalt wat jouw tijd waard is

Waar je verloning in loondienst is gebaseerd op vooraf bepaalde schalen, heb je als zzp’er wel de vrijheid om je eigen tarief te bepalen. Bereken hoeveel je per maand nodig hebt om rond te komen en stem je tarief vervolgens af op dit bedrag. Heb je al jarenlange ervaring? Dan neem je dit ook mee in je tarief. Jij bepaalt wat jouw tijd en expertise waard zijn!

 

4. Een continue ontwikkeling 

Als zelfstandige zorgprofessional heb je verschillende petten op. Zo sta je in direct contact met de cliënt, zorginstelling en/of woonzorglocatie en variëren je werkplek en opdrachtgevers continu. Hierdoor leer je niet alleen van de afwisselende opdrachtgevers en (tijdelijke) collega’s, maar ook om direct feedback te ontvangen en toe te passen. Al dit samen geeft je de mogelijkheid om jouw zorg visie en werkervaring verder te ontwikkelen en een eigen manier van werken te creëren.

 

5. Nu. even. niet.

Van hard werken is nog niemand minder geworden. Maar ook harde werkers hebben zo nu en dan een break nodig, of dit nu voor een korte of een langere periode is. Gelukkig ben je als zzp’er zelf de baas en hoef je geen rekening te houden met vakantiedagen. Dus als jij toe bent aan een break is de enige aan wie je toestemming hoeft te vragen, jawel, jezelf.

Of er ook nadelen of valkuilen zijn? Natuurlijk. Geen enkel beroep - veel vrijheid of niet - is perfect of zonder downsides. Zo is een veelgenoemd nadeel van het ondernemerschap het gebrek aan vastigheid en dus de risico’s. Zorg&Co doet in ieder geval haar best om deze risico’s zoveel mogelijk weg te nemen. 

Meer weten over de voordelen van het ondernemen in de zorg of hoe Zorg&Co je hierbij kunt begeleiden? Laat hier je e-mailadres of telefoonnummer achter en onze Accountmanagers nemen contact met je op!

Deel dit artikel
3 min. lezen       06 januari 2021
ZORG&CO