Dit zijn de 4 valkuilen voor elke zzp’er in de zorg 

 Terug

Werken als zzp’er in de zorg biedt je vrijheid, een steile leercurve en de mogelijkheid om zelf je tarieven te bepalen. Maar zoals dat werkt met voordelen, komen die ook met nadelen - of beter gezegd: valkuilen. 

Zorgprofessionals die de overstap maken naar zelfstandig zijn, komen voor andere uitdagingen te staan dan hun voormalige ‘collega’s’ in loondienst. Want naast het verlenen van zorg, krijgen zzp’ers in de zorg er het ondernemerschap gratis bij. Dit biedt kansen, maar zeker ook uitdagingen.

Om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, bespreken we in deze blog de vier meest voorkomende valkuilen voor zzp’ers in de zorg. 

4x valkuilen voor zzp’er in de zorg

 

1. Administratie en blauwe enveloppen

Als zzp’er in de zorg dien je zelf je financiën op orde te hebben (en houden). Omdat niet elke zzp’er even administratief en geordend is aangelegd, kan dit een grote uitdaging vormen. Want voor ondernemers die ongewenste verrassingen uit de weg willen gaan, is anticiperen het antwoord. Denk aan preventief geld reserveren voor aangiftes en het waken voor je ondernemers eisen.   

Ook facturatie is een valkuil voor zzp’ers. Veel bemiddelaars sturen geen factuur uit in jouw naam, waardoor niet jij maar de bemiddelaar als afzender op de factuur staat beschreven. Hierin schuilt het risico dat jij in de knoei komt met de ondernemers eisen vanuit de belastingdienst. 

Krijg je het bij dit eerste punt als Spaans benauwd? Dan kun je een boekhouder in arm nemen of kiezen voor een organisatie die wel waakt voor jouw ondernemers eisen. Zo helpen we bij Zorg&Co alle zzp’ers met hun belastingaangiftes en zorgen we dat jouw naam altijd op de factuur staat. Kijk hier om te ontdekken wat Zorg&Co nog meer voor jou kan betekenen.  

 

2. Het gemis van een team

Waar je in loondienst een vast onderdeel bent van een (groot) team, werkt dat als zzp’er anders. Je hopt van opdrachtgever naar opdrachtgever en werkt als flexkracht niet langdurig in hetzelfde team. Sommigen zullen dit heerlijk vinden, anderen kunnen het misschien als eenzaam of zelfs een gemis ervaren. Ben jij een groepsdier en pas in je element als je een (vast) onderdeel uitmaakt van een groep? Dan zijn er ook voor jou als zelfstandige genoeg mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van je eigen wijkteam in de thuiszorg! 

 

3. Verouderde kennis

Zelfstandige zorgprofessionals dienen zelf doorgroeimogelijkheden te realiseren, bijvoorbeeld door zich te laten bijscholen. Het is belangrijk dat je hier als zzp’er de prioriteit aan blijft geven, aangezien je dit niet zoals medewerkers in loondienst ‘vanzelf’ krijgt aangeboden. Helaas doen veel zzp’ers dit niet of te weinig, want bijscholen kost tijd en tijd is geld. In de uren dat zij zichzelf bijscholen kunnen ze namelijk ook werken, en helaas wint geld op de korte termijn het nog te vaak van kansen op lange termijn. Lange termijn, omdat de tijd die je nu investeert in skills zich vanzelf uitbetalen in de toekomst. Dus als je jezelf als zorgprofessional wil blijven ontwikkelen, nieuwe carrière opties wil creëren en je tarief wil laten meegroeien, is het cruciaal om door te blijven leren en te investeren in cursussen en (praktische) kennis. 

 

 4. Overwerken

De vierde valkuil is zeker niet de minste. Overwerken vormt een groot risico onder zelfstandig ondernemers en zzp’ers in de zorg zijn daar zeker geen uitzondering in. Dit hangt samen met een aantal factoren. Ten eerste heb je als zzp’er geen afgebakende werktijden en vakantiedagen. Hierdoor kun je in principe altijd ‘doorgaan’. Nu is hard werken niet het probleem, mits je tijd reserveert om tussendoor op te laden. Als je dit niet doet, haalt je mentale en fysieke vermoeidheid je uiteindelijk in en lig je er uit. Voor zzp’ers vormt dit een nog groter risico, omdat zij niet krijgen doorbetaald wanneer ze zich ziekmelden. Tussendoor vrij nemen is daarom cruciaal om uitval door overwerken te voorkomen. 

 

Misschien vraag je jezelf na het lezen van de bovenstaande valkuilen af of je bent gemaakt voor het ondernemerschap. Een logische vraag, want ondernemer zijn kan best pittig zijn. Wil je weten of jij uit het juiste hout bent gesneden om de overstap naar zelfstandige zorgprofessional te maken? Laat dan hier je gegevens achter zodat Zorg&Co je kan terugbellen voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

Deel dit artikel
3 min. lezen       12 januari 2021
ZORG&CO