Zo ervaren zzp’ers de ‘Dag van het werkplezier in de zorg’

 Terug

Elke laatste dinsdag van januari is het ‘De dag van werkplezier in de zorg’. Een belangrijk moment voor reflectie. Zorg&Co’s Eva belde daarom met twee leden om te vragen hoe zij stilstaan bij deze dag. Heeft het afgelopen coronajaar invloed gehad op hun werkplezier in de zorg? En ervaren zij meer plezier als zelfstandige zorgprofessional dan hun ‘collega’s’ in loondienst? Je leest het allemaal in deze blog!

Ervaren zelfstandigen meer werkplezier in de zorg? 

Het lijkt misschien gek dat er slechts één dag per jaar wordt gereserveerd voor het werkplezier in de zorg, dit zou tenslotte iedere dag moeten zijn! Toch is het helemaal geen gek idee, want een afgebakende dag leidt juist tot zelfreflectie. En met de inzichten die je op deze dag verkrijgt, weet je zeker hoe je jouw werkplezier het hele jaar door kunt waarborgen.

Werkplezier zorg zzp’ers versus loondienst

De manier waarop je jouw zorgberoep uitoefent - als zzp’er of in loondienst - kan ook een verschil maken in het werkplezier die je dagelijks ervaart. Zo biedt het zelfstandig werken een groot aantal voordelen, zoals de vrijheid om te werken waar en wanneer je wil. In de praktijk betekent dit dat je niet vastzit aan vooraf bepaalde roosters en je jouw werkweek zo kunt inplannen dat je vrij kunt zijn op de momenten die voor jou belangrijk zijn. Denk aan de verjaardag van een dierbare of wanneer je toe bent aan wat ontspanning. Ook kun je variëren in opdrachten zodat de dagelijkse sleur buiten de deur blijft.

Natuurlijk zijn er ook valkuilen, maar deze zijn goed te voorkomen. Werk je bijvoorbeeld graag met vertrouwde mensen om je heen? Dan kun je zelf je eigen wijkteam opzetten.

Zorg&Co leden aan het woord

Bij Zorg&Co doen we er in ieder geval alles aan om het werkplezier van onze leden te waarborgen. Zo nemen we bijvoorbeeld alle ondernemerszaken uit handen zodat onze leden zich kunnen richten op datgene waar ze in uitblinken: het verlenen van zorg.

Maar hoe ervaren de leden dit zelf? En heeft de pandemie hun werkplezier het afgelopen jaar veranderd? Zorg&Co’s Eva belde met leden Ricardo en Peggy.

Ricardo, ambulant begeleider jongeren en ouderen

Op de vraag wat Ricardo plezier bracht tijdens het afgelopen coronajaar klonk een duidelijk antwoord: “Veel van de jongeren en ouderen waar ik kom, voelen zich opgesloten door de pandemie en kunnen niet altijd alle corona maatregelen evengoed volgen. Ik merk dat ik waarde kan toevoegen voor mijn cliënten door hierover in gesprek te gaan, uit te leggen wat er allemaal speelt in de wereld en door het belang van de lockdown te benadrukken”. 

Ricardo voelt hier vanuit zijn rol ook een bepaalde verantwoordelijkheid voor. Toch is het wel een uitdaging, iets wat hem gelukkig juist meer plezier in zijn werk geeft. Zo ervaart hij soms veel onbegrip over de maatregelen onder zijn cliënten. “Als ik kijk naar de jeugdzorg zie ik dat elk nieuw coronanieuwtje inslaat als een bom. Maar ook bij een aantal [dementerende] ouderen waar ik kom heerst onbegrip, juist omdat zij al in een lastige situatie zitten”. 

De combinatie van zorg voor jong én oud creëert een mooi contrast. “Ik leer zowel van de jongeren als de ouderen en probeer altijd raakvlakken te vinden tussen beiden. Ook neem ik soms lessen mee van de ouderen naar de jongeren en vice versa”. 

De verantwoordelijkheid die Ricardo voelt uit zich ook in extra diensten opnemen en inspringen waar nodig. Zorg&Co bood hem het afgelopen jaar een aantal opdrachten aan bij een ouderenzorginstelling. “Ik merk dat ik een bijdrage kan leveren aan de diensten die overbelast zijn, doordat reguliere medewerkers in quarantaine moeten of getest moeten worden. Op zo’n moment kan ik van nut zijn doordat ik het team kan ondersteunen en kan voorkomen dat andere mensen extra werk moeten verrichten”. 

Naast zijn baan in loondienst, werkt Ricardo nu zo’n anderhalf jaar als zelfstandig zorgprofessional. Openstaande diensten voelen volgens hem nu niet meer als een moetje, omdat hij zelf kan bepalen waar en wanneer hij werkt. Dit vindt hij dan ook het grootste pluspunt aan zzp’en en iets waar hij veel werkplezier uit haalt.

“De start als zzp’er, het regelen van ondernemerszaken en de eerste aangifte waren wel even spannend”, aldus Ricardo. Gelukkig kunnen we met de financiële diensten van Zorg&Co partner ‘Plaza’ onze leden hierbij ondersteunen.  

Zorg&Co kan het werkplezier van Ricardo vergroten door meer een-op-een momenten in te plannen om (zorg)vragen te bespreken. Iets wat we als Zorg&Co graag voor Ricardo - en onze andere leden - willen realiseren! 

Peggy, flexibele kracht bij zorginstellingen

Voor Peggy is de flexibiliteit van het ondernemerschap een perfecte uitkomst voor haar samengestelde gezin. Ze kan haar opdrachten afstemmen op de momenten waarop alle kinderen thuis zijn of juist niet. Dit brengt meer balans in haar leven met alle positieve gevolgen vandien. “Als dingen in balans zijn wordt het makkelijker om je werk te kunnen doen en vind ik het automatisch leuker”. 

Nu er ook thuisscholing bij komt kijken, werkt Peggy minder dan tijdens de eerste golf van vorig jaar. Iets wat ze heeft kunnen realiseren door in het najaar meer uren te draaien op de momenten dat haar kinderen er niet waren. Een groot voordeel van zelfstandigheid ten opzichte van loondienst.

Peggy zit in de luxe positie dat ze Zorg&Co niet per se nodig heeft voor het vinden van opdrachten. “Ik heb voorheen 21 jaar voor een zorginstelling gewerkt. Ik wisselde altijd van locaties. Ik ken al veel mensen. Toen ze hoorden dat ik als zzp'er aan het werk ging stond de telefoon rood”. Peggy is dan ook voornamelijk aangesloten bij de coöperatie voor de facturatie en tariefonderhandeling die Zorg&Co’s Trudy voor haar oppakt.

“Ik heb gekozen voor Zorg&Co, omdat ik het een van de meest transparante organisaties vindt. Ook hoef je maar te bellen en alles wordt meteen voor je geregeld. Hierdoor voel ik me gehoord”, aldus Peggy. 

Peggy’s werkplezier is niet veel veranderd in het afgelopen jaar. Wel geeft ze aan dat ze juist in deze tijd heel erg blij is dat ze als zzp’er in de zorg werkt. “Je krijgt meer ruimte als zzp’er in de zorg. Ik beslis zelf of, hoeveel én wanneer ik werk”. Dat de ‘regie’ volledig bij de zzp’er ligt maakt het werk veel leuker volgens Peggy. 

Of Zorg&Co haar werkplezier kan vergroten? Eigenlijk niet, aldus Peggy. “Ik vind het goed zoals het is. Ik ben heel tevreden, het contact is nauw en ik ben heel erg blij met Trudy die achter de schermen al zoveel dingen heeft opgevangen”. Voor Peggy is Trudy dan ook de drijvende veer die haar werk makkelijker maakt.  

Wil je meer weten over de ervaringen van Peggy en Ricardo in de zorg? Of wil je zelf de overstap maken naar zelfstandig zijn? Neem dan hier contact met ons op!

Deel dit artikel
5 min. lezen       25 januari 2021
ZORG&CO