3 effectieve tips voor het voorkomen van een burn-out als zorg zzp’er

 Terug

We starten met een positief bericht: uit onderzoek van het CBS is namelijk gebleken dat zzp’ers minder werkdruk en burn-out klachten ervaren dan hun ‘collega’s’ in loondienst. Wel geeft zo’n 7% aan zich minstens enkele keren per maand opgebrand te voelen door werk. Logisch ook (helaas), want als je als zorg zzp’er niet voor je eigen welzijn waakt, kunnen die onregelmatige roosters en grote verantwoordelijkheden veel van je vragen. Zo liggen uitputting, stress en een burn-out op de loer.

Zorg&Co’s kersverse accountmanager Robert Schwab opende zijn eigen burn-out praktijk Sales Stress. Hierin begeleidt hij ondernemers die veel stress ervaren door hun werk. We vroegen Robert daarom om advies zodat we ondernemende zorgprofessionals ook een handje kunnen helpen. 

En omdat we met ons zorghart liever voorkomen dan genezen, hebben we in dit artikel drie effectieve tips verzameld om een burn-out als zorg zzp’er te voorkomen. 

 

1. Soms is nee ook oké 

Grote kans dat jij als zorgzaam persoon graag pleast en jezelf nog weleens voorbij loopt. Bijvoorbeeld door overal ja op te zeggen, vooral wanneer je samenwerkt met een zorgpersoneel team. Zo kan je soms als zzp’er het gevoel hebben niet helemaal bij het vaste team te horen–met extra hard rennen en vliegen als gevolg. Onzin natuurlijk, want ook in de zorg geldt: één team, één taak. 

Af en toe nee zeggen is dus oké. Vooral wanneer dit jou behoedt van jezelf voorbij lopen. Ga vooral bij jezelf na waar je écht energie van krijgt en wat je gelukkig maakt. Want wanneer je onder deze omstandigheden een klus aanneemt, zal je merken dat het rennen en vliegen stukken minder van je zal vragen. 

 

2. Maak van je pauze een me-time moment  

Misschien een open deur, maar benut je pauze ook echt als een pauze. Even tot jezelf komen en je hoofd leegmaken dus. Hoe dit er voor jou uitziet is persoonlijk. Zo zal de ene zorg zzp’er juist energie halen uit even een kopje koffie drinken met een collega en een gesprek over koetjes en kalfjes voeren. De ander zal het misschien fijn vinden om in alle rust een blokje om te lopen. Zoek dus uit wat voor jou het beste werkt, zodat je pauze écht een moment van rust wordt.

En ook na je dienst is het belangrijk om te ontspannen. Zo schreven we al eerder artikelen over boeken, films en nog meer lees-, kijk- en luistertips voor zorgprofessionals in hun vrije tijd.

Tip: Nog zoiets wat goed werkt, is om leuke dingen in het vooruitzicht te hebben. Plan dus een gezellige avond met een vriend of vriendin, of boek een nachtje in een hotel voor een staycation. Want wanneer je iets leuks op de planning hebt staan waar je even helemaal van kunt opladen, zal dit ook een energieboost geven.

 

3. Besteed zaken uit

Als ondernemer ben je niet alleen druk met werken, maar ook met het bijhouden van je boekhouding, facturatie, acquisitie en ga zo maar verder. Administratieve rompslomp dus, waar je écht geen zin in hebt na een lange dienst. Weinig ondernemers die hier plezier aan beleven dus, en al helemaal niet wanneer je weinig kaas hebt gegeten van dit soort zaken. Sterker nog, zorg zzp’ers kunnen zelfs stress ervaren van dit soort ondernemerszaken.

Onnodig en natuurlijk niet de bedoeling, vinden wij bij Zorg&Co. Daarom nemen wij voor al onze leden de randzaken uit handen. Denk aan acquisitie, planning, facturatie, verzekeringen (AOV), boekhouding, voorkomen van schijnzelfstandigheid en natuurlijk die gevreesde, blauwe brieven. Zo kun jij als zzp’er je werktijd volledig benutten aan datgene wat je het liefste doet: het verlenen van zorg. Ook kun je met deze tijdwinst wat vaker een momentje voor jezelf inplannen, zoals besproken bij de vorige tip. 

 

Zo helpt Zorg&Co bij het voorkomen van een burn-out  

Zoals we al zeiden helpt Zorg&Co al haar leden met de randzaken van het ondernemer zijn. Oftewel: de administratieve rompslomp en het bieden van een vangnet bij langdurige uitval (daarover lees je meer in dit artikel). Zo blijkt uit ervaring dat dit al een grote stressfactor bij onze zzp’er wegneemt.

Toch kan het zo zijn dat je als zorg zzp’er meer begeleiding nodig hebt. Dat je hulp nodig hebt om je planning beter in te delen, of gewoon even je verhaal kwijt wil. Gelukkig kan ook dit binnen onze coöperatie. Zo kun je altijd een bellen met onze accountmanagers, of een afspraak inplannen met onze vertrouwenspersoon

Meer weten over het voorkomen van een burn-out als zorg zzp’er? Laat het aan ons weten via de chat of laat hier je contactgegevens achter zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Deel dit artikel
3 min. lezen       30 augustus 2021
ZORG&CO