Zorg&Co ontzorgt ook bij renseigneringsverplichting

 Terug

Vanaf 1 januari 2022 zijn zorgorganisaties verplicht om het BSN nummer en de individuele omzet van ingezette zzp-ers over te dragen aan de Belastingdienst. Dit levert vaak veel administratieve lasten op, omdat instellingen vaak wel tientallen tot soms honderden zzp-ers inzet. Door de AVG wetgeving mochten opdrachtgevers eerder niet vragen om het BSN nummer van zzp-ers.  Door de renseigneringsverplichting is die wettelijke basis er nu wel.

Wat houdt renseigneringsverplichting in?De renseigneringsverplichting is ontstaan, doordat de Belastingdienst wil weten hoeveel omzet een zzp-er heeft ontvangen zodat zij belasting kunnen heffen en de voorlopige aangifte alvast kunnen invullen. Normaal gezien berekent de Belastingdienst de totale omzet van een ondernemer op basis van in rekening gebrachte BTW. Zzp-ers in de zorg brengen geen BTW in rekening, dus de Belastingdienst mist deze informatie. Zij moeten dus andere manieren bedenken om te bepalen wat een zzp-er heeft omgezet. Hierbij vertrouwen ze niet alleen op de informatie die de zzp-er zelf geeft. Vandaar de renseigneringsverplichting.  

Probleem voor zorginstellingenDe tijd van financiële verantwoording over 2022 is inmiddels gestart voor zorgorganisaties, en door de renseigneringsverplichting lopen deze tegen problemen aan. Zorgorganisaties moeten bij iedere zzp-er individueel het BSN nummer en omzetgegevens opvragen, iets dat niet te doen is met de hoeveelheid zzp-ers die ingezet wordt.  

Opgelost door Zorg&Co!Door zzp-ers in te zetten die aangesloten zijn bij Zorg&Co wordt dit probleem perfect opgelost. De coöperatie beschikt over een database met al deze gegevens en kan deze moeiteloos en op een veilige manier met de opdrachtgever delen. Zorginstellingen hoeven dan niet alle ingezette zzp-ers individueel te benaderen en krijgen alle benodigde gegevens in één keer. Dit scheelt veel tijd en geld voor zowel de opdrachtgever als de de zzp-er!   

Deel dit artikel
1 min. lezen       17 januari 2023
ZORG&CO