Zo volg je je passie: 5 verrassende tips

 Terug

Als je een baan hebt die je gelukkig maakt en je in je vrije tijd regelmatig dingen doet die je leuk vindt, draagt dat sterk bij aan je gezondheid. Je volgt dan je passie en voelt je automatisch gelukkiger en meer tevreden. Ook ben je stukken energieker en stressbestendiger. Of het nu om je werk of om privé gaat: het is belangrijk om in beide zoveel mogelijk je passie te volgen. In dit blog deel ik 5 verrassende tips om je passie te vinden en ook echt te durven volgen.

De voordelen van je passie volgen

Je tijd is kostbaar en je krijg het maar één keer. Dus waarom zou je je tijd verspillen aan iets wat je niet echt blij maakt en vervult? Deze vervulling vindt je alleen maar door dingen te doen die je echt leuk vindt.

Je passie volgen heeft veel voordelen voor je gezondheid. Op het moment dat je echt dingen doet waar je passie ligt, ervaar je meteen minder stress. Het is de ideale manier om balans te vinden tussen inspanning en ontspanning om zo de gevolgen van chronische stress te voorkomen.

Als je iets vol overgave doet, ontstaat er in je hersenen een hormooncocktail uit onder meer dopamine, noradrenaline, endorfine en peptiden. Deze mix maakt je blij en vanuit je enthousiasme ontstaat oprecht plezier. Dit plezier zorgt er dan weer voor dat je enorm gemotiveerd raakt en zo creëer je een mooie vicieuze cirkel.

Door dingen te doen die je leuk vindt, voel je je gelukkiger en meer tevreden. Het biedt je vanuit die motivatie ook de mogelijkheid om in actie te komen en echt datgene te gaan doen, wat je altijd al wilde.

Passie is tenslotte ook een echte ‘energizer’. Zodra je je passie gaat volgen, merk je dat je bomvol positieve energie zit. Helaas is het een feit dat alles wat je zonder passie doet, jou als het ware van je (positieve) energie berooft. Dat is zonde en dat kan zeker anders.

 

  1. Zoek eerst uit wat je niet (meer) wilt

Ja, je leest het goed. Om je passie te volgen is het belangrijk om je huidige gewoontes onder de loep te nemen. Waar besteed je nu je kostbare tijd aan? Pak pen en papier en noteer alles waar je nu je tijd aan spendeert.

Bekijk de lijst dan kritisch: welke dingen doe je nu die je graag wilt veranderen of misschien liever helemaal niet meer wilt doen? En welke dingen kosten je teveel negatieve energie? Noteer die op een apart blad.

Je hebt nu een duidelijk overzicht van dingen waar je niet echt blij van wordt en die je negatieve energie kosten. Ga dan voor jezelf na wat je hierin kunt veranderen om meer tijd voor jezelf vrij te maken. Er zijn namelijk altijd wel altijd oplossingen te vinden.

Misschien kun je stoppen met iets waar je hart niet meer echt ligt: denk aan een sport die je beoefent of de wekelijkse afspraak die van jou ook best eens in de twee weken kan. Of denk aan het delegeren van dingen; zowel op je werk als privé. Andere mensen zijn graag bereid om je te helpen. Een ander helpen zit namelijk in onze natuur zoals je als zorgverlener ongetwijfeld wel weet ;-)

 

  1. Stel jezelf de volgende vragen

Nu je weet wat je niet meer wilt, is het tijd om te kijken wat je wél graag wilt. Heb je geen flauw idee? Doe deze sneltest die je helpt om de richting van je passie te bepalen:

  • Schrijf 3 dingen op waar je echt goed in bent.
  • Schrijf 3 dingen op die je echt graag doet.

Kijk dan waar er overlappingen zijn tussen de 3 genoemde dingen. Zo krijg je snel een idee van de richting waar jij je passie moet zoeken.

Beantwoord ook de volgende vragen om nog meer inzicht te krijgen in je passie:

  • Wat vond je als kind bijzonder leuk om te doen?
  • Wat was je droombaan als kind of tiener?
  • Welke activiteiten of hobby's geven je voldoening?
  • Als je een vast inkomen van € 3.000 had, wat zou je dan in je vrije tijd doen?

 

  1. Verminder gepieker en stress

Zoals je waarschijnlijk weet, is af en toe een beetje piekeren of stress ervaren geen probleem. Langdurige stress is echter niet goed. Het ontstaat als er te lang te veel spanning aanwezig is.

De redenen van schadelijke stress moet je niet alleen zoeken op het werk. Vaak spelen ook privéomstandigheden een rol. Je neemt werkproblemen mee naar huis en dingen die thuis spelen, neem je mee naar je werk.

Je hebt vaak niet eens door dat je stress hebt omdat een groot deel van de stress er is zonder dat je je er echt van bewust bent. Door die stress is het vaak lastig om jezelf in actie te krijgen om iets te gaan doen wat je echt leuk vindt. Je hebt er dan gewoon de energie niet voor. Zonde; want het volgen van je passie en dingen doen die je leuk vindt, zijn van levensbelang voor een goede balans.

Het verleden kun je niet veranderen en de toekomst kun je meestal niet beïnvloeden. Toch zijn dit de twee aspecten waarmee we het meest bezig zijn in onze gedachten. Dit gepieker levert stress op. Zonde van je tijd toch?

Het enige waarmee je echt iets kunt en waarop je invloed hebt, is het heden. Gebruik dit optimaal. Laat de gedachten over het verleden en de toekomst zoveel mogelijk los. Richt je op de dingen die jou hier en nu blij maken en durf je passie te volgen.

 

  1. Laat de mening van anderen los

Je weet waar je passie ligt; nu moet je in actie komen om je passie ook daadwerkelijk te volgen. Dat kan soms lastig zijn. Er kan van alles door je hoofd gaan wat je kan tegenhouden, zoals: ‘Ik vraag me af wat anderen hiervan zullen denken?’

Dit kan je ervan weerhouden om te doen wat je wil. Onthoud dat iedereen een mening zal hebben over wat je wilt gaan doen. En dat is oké: iedereen mag die mening hebben. Laat ze die mening gerust delen, maar jij mag dat weer loslaten. Het gaat om jouw leven en jij bepaalt zelf hoe je dat inricht.

Er zijn allerlei redenen voor dat mensen op een bepaalde manier reageren die jij misschien niet prettig vindt. Realiseer je dat de reden van datgene wat ze zeggen, vaak bij henzelf ligt. Dat kan aan van alles liggen. Misschien zijn ze jaloers en zouden ze ook graag zelf hun passie volgen: maar ze durven het niet.

 

  1. Blijf bevlogen aan het werk

Bevlogenheid is een term die regelmatig langskomt. Maar wat is het precies? Als je bevlogen aan het werk bent, doe je je werk bijna vanzelfsprekend. Je doet je werk met plezier en het geeft je voldoening. Je gaat er volledig in op.

Werken aan je bevlogenheid ofwel je passie voor je werk is echt de moeite waard. Zeker als je nagaat hoeveel tijd je doorbrengt op je werk. Hier volgen enkele tips om vol passie aan het werk te blijven:

  • Neem een positieve en open houding aan. Daar heeft iedereen baat bij.
  • Maak van je hart geen moordkuil. Loop je ergens tegenaan? Maak het zo snel mogelijk bespreekbaar met je collega(s) of je leidinggevende.
  • Communiceer altijd duidelijk en houd het bij jezelf. Ga niet anderen iets verwijten, maar benoem wat het met jou doet.
  • Probeer altijd te relativeren. Meer dan je best kun je niet doen.
  • Pak de regie op je eigen werkgeluk. Wil je dingen anders? Zie je mogelijkheden? Ga het gesprek aan en deel het met je leidinggevende.
  • Laat je niet afleiden of meenemen in negativiteit (zie tip 4).
  • Zorg – waar mogelijk – ook op het werk voor korte rustmomentjes voor jezelf. Zelfs 5 minuten doen je al goed. Dit heb je echt nodig om ook goed voor anderen te kunnen zorgen.
  • Passie en bevlogenheid komen van binnenuit. Laat je niet meeslepen in de verwachtingen van anderen.

Vergeet niet: niemand kan je ‘dwingen’ om dingen te blijven doen dat je de laatste jaren hebt gedaan. Je kunt altijd besluiten om ergens afscheid van te nemen: zowel op het werk als privé. Op die manier kun je meer tijd vrijmaken voor dingen waar je wel blij van wordt. Het is nooit te laat om je passie te volgen!

 

Over Suzanne

Suzanne Aslander is vanuit haar bedrijf Vitality 4 her online en offline actief als vitaliteitexpert voor drukke en ondernemende zorgprofessionals. Daarnaast is ze auteur van het boek ‘ZORG met ZIN: handboek voor de vitale & bevlogen zorgprofessional’ en host van de ZORG MET ZIN podcast.

Haar missie is om zorgprofessionals te inspireren, motiveren en te begeleiden om preventief de regie te (her)pakken op hun vitaliteit en werk-privébalans. www.suzanneaslander.nl

Deel dit artikel
6 min. lezen       25 oktober 2021
ZORG&CO