Update verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

 Terug

Wellicht heb je al vernomen dat het kabinet voornemens is om de arbeidsmarkt grondig te gaan hervormen. Een van de plannen van minister Karien van Gennip van Werkgelegenheid is dat zzp’ers zich beter moeten gaan beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. Dit hing al een tijdje in de lucht en is ook zeker niet nieuw, maar nu lijkt de kogel definitief door de kerk.

In de plannen van de minister wordt de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verplicht voor de meeste zelfstandig ondernemers en biedt deze een uitkering van maximaal het minimumloon (1934 euro per maand) met daarbij een wachttijd van 1 jaar. Dat betekent dat je als zelfstandige een jaar moet kunnen overbruggen voordat er wordt overgegaan tot uitbetaling.

Toch is er ook nog veel onduidelijkheid. Want hoe dit er precies in zijn werk gaat uitzien, is nog niet bekendgemaakt. Wel wordt het een publieke verzekering, die waarschijnlijk door het UWV wordt beheerd. Ook geldt een acceptatieplicht, wat betekent dat iedereen in aanmerking komt, ongeacht leeftijd of gezondheidsklachten.

Over de hoogte van een mogelijke premie zijn nog geen uitspraken gedaan, maar wordt naar schatting rond de 8 procent van het inkomen, tot een maximum.

Ook wordt er gekeken naar een regeling waarbij zelfstandigen niet hoeven te participeren in de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit gaat op voor ondernemers die de zaken zelf goed op orde hebben. De verwachting is dat vanaf 2027 de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht wordt voor ondernemers.

Binnen Zorg&Co zijn we op de achtergrond al een tijd bezig om dit voor jullie zo goed mogelijk te kunnen regelen in de toekomst, aangezien deze mededeling niet onverwachts komt. Wij zijn met verschillende partijen in gesprek en houden jullie op de hoogte over de vorderingen omtrent de verplichting van de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Deel dit artikel
1 min. lezen       11 april 2023
ZORG&CO