Uitspraak Hoge Raad zzp-loondienst

 Terug

Wellicht heb je het meegekregen afgelopen vrijdag. De Hoge Raad heeft die dag uitspraak gedaan in de zaak die vakbond FNV had aangespannen tegen Deliveroo, de Britse maaltijdbezorger. Inzet van de lange juridische strijd was het gegeven of de maaltijdbezorgers wel of geen zzp’ers waren. Deliveroo besloot in 2018 om de aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen. In plaats daarvan konden ze als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de maaltijdbezorger. FNV spande daarop een rechtszaak aan, omdat de maaltijdbezorgers volgens de bond nog altijd voor een groot deel afhankelijk waren van Deliveroo. De rechter heeft nu ook besloten dat de bezorgers géén zzp-ers zijn en dat ze in loondienst hoorden te zijn. Heeft deze uitspraak ook gevolgen voor zzp-ers in de zorg?

Dat heeft wellicht ook vragen opgeroepen bij jullie. De uitspraak kan in de toekomst misschien gevolgen gaan hebben voor zzp’ers in andere branches, dus ook in de gezondheidszorg. Of er sprake is van een arbeidsovereenkomst hangt volgens de Hoge Raad af van alle omstandigheden van het specifieke geval. Dat was dus in het geval van de Deliveroo-bezorgers genoeg om het op een arbeidsovereenkomst te doen lijken. Geen hele onverwachte uitkomst. Wat opvallender was aan de uitspraak was dat de Hoge Raad verder geen kaders schepte omtrent het zijn van zzp’er omdat de wetgever met dit onderwerp bezig is. Daarom lijkt er voorlopig dan ook niets aan de hand. Het roept eerder nog meer vraagtekens op, aangezien de Hoge Raad niets heeft verduidelijkt.

Wat vooral van belang is in deze uitspraak is de vraag of er sprake is van een gezagsverhouding tussen zzp’er en opdrachtgever. Dit hangt volgens de Hoge Raad af van alle omstandigheden van het geval. De onzekerheid duurt voorlopig nog even. Wij volgen dit proces nauwkeurig en je kunt erop vertrouwen dat hoe de spelregels er straks voor jou ook uitzien; Zorg&Co zal de voor jou beste oplossing in deze adviseren.

Deel dit artikel
1 min. lezen       28 maart 2023
ZORG&CO