Ervaring zorg verlenen op een ex-corona afdeling

 Terug

We delen graag een reeks aan verhalen van onze leden die in de zorg werken. Deze keer vertelt Paul Ritzen over zijn ervaring als zorgverlener op de ex-corona afdeling in Adelante. Hier heeft onze zorgheld Paul ex-coronapatiënten met gekkigheid, een warme band en veel grapjes verzorgd tijdens hun revalidatieproces. Hij vertelt over waarom hij voor de zorg heeft gekozen, over de flauwekul die hij uithaalde met zijn patiënten en de band die hij met hen op heeft gebouwd.

We delen graag een reeks aan verhalen van onze leden die in de zorg werken. Deze keer vertelt Paul Ritzen over zijn ervaring als zorgverlener op de ex-corona afdeling in Adelante. Hier heeft onze zorgheld Paul ex-coronapatiënten met gekkigheid, een warme band en veel grapjes verzorgd tijdens hun revalidatieproces. Hij vertelt over waarom hij voor de zorg heeft gekozen, over de flauwekul die hij uithaalde met zijn patiënten en de band die hij met hen op heeft gebouwd.

 

Vertel eens iets over jezelf, Paul
Ik ben Paul, 32 jaar oud en Verzorgende IG niveau 3. Ik werk al jaren met veel plezier in veel verschillende zorgsectoren. Momenteel werk ik als zzp'er via Zorg&Co in revalidatiecentrum Adelante.

 

Hoe reageerde je toen je gevraagd werd om op de corona-afdeling te gaan werken?

De vraag kwam eigenlijk heel onverwachts. Tijdens een overdracht kwam het team naar me toe om te vragen of ik ex-coronapatiënten wilde verplegen. Ik moest er even over nadenken aangezien mijn vriend zelf in de risicogroep zit. Nadat ik dit thuis besproken had, realiseerde ik me dat ik op de corona-afdeling beter beschermd ben tegen corona dan wanneer ik in mijn eigen huis loop. Ik ben de zorg ingegaan om mensen te helpen, hoe moeilijk het ook is. Daarom had ik vooral bij deze afdeling al vrij snel zoiets van; ‘ja dit ga ik doen!’ 

 

Wat is je mooiste ervaring tijdens het werken op de ex-corona afdeling?

Pas geleden verscheen er een artikel in de krant over een cliënt waarmee het niet goed ging, hij had ernstige slikproblemen. Ik had zo’n leuke band met hem opgebouwd dat iedere keer als ik binnen liep er een grijns op zijn gezicht tevoorschijn kwam. Ik ben naast hem gaan zitten om te oefenen, maar ik merkte al vrij snel dat dit niet veel zou oplossen. Ik bedacht me dat ik hem misschien wel kon afleiden in de hoop dat hij als hij niet aan slikken dacht, het wellicht wel zou lukken. Dit hebben we gedaan en sindsdien krabbelde hij ontzettend op. Binnen een maand mocht hij naar huis. Ik las dit stuk in de krant en dacht, oh ja dat was ik!

 

Wat is het heftigste dat je hebt meegemaakt?

 Als mensen op de corona afdeling in Adelante aankomen zijn ze net uit hun comfortzone in het ziekenhuis gehaald. Een cliënt had net 12 weken aan de beademing in het ziekenhuis gelegen. Hij was in een iets te vroeg stadium verplaatst naar revalidatiecentrum Adelante omdat er plek vrij gemaakt moest worden in het ziekenhuis. Toen hij aankwam brak de paniek bij hem uit. Sindsdien heeft hij meerdere paniekaanvallen gehad en daar heeft hij op dit moment nog steeds last van. Andere heftige momenten waren bij mensen met beperkte stemvolume, een blijvende schade als effect van het coronavirus. Dit maakte communiceren soms erg lastig.

Deel dit artikel
2 min. lezen       01 oktober 2020
ZORG&CO