Ervaring Emma

 Terug

We delen graag een reeks aan verhalen van onze leden en collega's die in de zorg werken. Deze keer vertelt kantoormedewerker Emma over haar switch van HR naar de zorg, en haar switch naar HR ín de zorg! Ze vertelt over haar ervaringen in de zorg en wat ze graag wil veranderen door voor Zorg&Co te werken.

 

Ervaring van Emma

We delen graag een reeks aan verhalen van onze leden en collega's die in de zorg werken. Deze keer vertelt kantoormedewerker Emma over haar switch van HR naar de zorg, en haar switch naar HR ín de zorg! Ze vertelt over haar ervaringen in de zorg en wat ze graag wil veranderen door voor Zorg&Co te werken.

 

Vertel eens kort, wie ben je?
Ik ben Emma van der Ham, 24 jaar oud (bijna 25). Ik ben een geboren en getogen Haarlemmer en woon er nog steeds samen met twee huisgenoten. In 2018 heb ik mijn studie pedagogiek afgerond en ben ik in 2019 een studie HR gaan doen.  Gedurende mijn studie heb ik altijd in de kinderopvang stage gelopen en gewerkt.

Wat trok jou naar de kinderopvang?
Goede vraag. Ik vind de leeftijd van nul tot vier leuk. Ze zijn dan nog zo klein en afhankelijk. Daarbij vind ik het verzorgende deel heel leuk, ik vind het heel gezellig om een baby op de bank de fles te geven. Daarnaast vond ik de managementkant leuk, met name het coachen van het personeel.

Wat wilde je voor werk doen na je studie?
Ik kwam er tijdens mijn werk bij de kinderopvang achter dat ik het werk breder wilde trekken. Daarom ben ik nog een hbo studie HR gaan doen. Ik was in principe begin dit jaar afgestudeerd. Maar toen kwam de crisis en zat ik zonder werk... Mijn contract bij de organisatie waar ik stage liep werd helaas niet verlengd vanwege de coronacrisis. Toen ik verder wilde solliciteren,  bleken alle vacatures voor starters als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. 

Kan je wat meer vertellen over het woonzorgcentrum waar je toen bent gaan werken?
Toen ik geen werk kon vinden, ben ik via via bij een woonzorgcentrum in IJmuiden terecht gekomen waar ik zorg voor ouderen kon verlenen. Hier wonen zorgbehoevende ouderen met onder andere dementie en alzheimer. Gedurende de lockdown konden zij mijn hulp daar goed gebruiken aangezien er geen familie naar binnen mocht. Ik was wel benieuwd hoe ik het woonzorgcentrum daarbij kon helpen. Zo organiseerde ik onder andere het contact tussen bewoners en familie. Denk hierbij aan videobellen en raam bezoeken waarbij de  familie aan de ene kant stond en ze door een telefoon met elkaar konden praten. Dit was zo zielig, het raakte me echt. Sommige bewoners waren aan het dementeren en herkenden hun eigen kinderen niet meer. Hartverscheurend. 

Daarnaast vereenzaamden veel bewoners en gingen ze hard achteruit. Ik heb spelletjes met ze gedaan, een luisterend oor geboden, koffie met ze gedronken, of een wijntje gedronken, wat echt hilarisch was. Dit heb ik drie maanden gedaan, tot het bezoek uiteindelijk weer normaal werd en ik dacht, dan zit mijn taak er hier op. 

Wat was jouw leukste moment in het woonzorgcentrum?
Een van de bewoners had mij met wat geld naar de visboer gestuurd om echte vis uit IJmuiden te kopen. Ik moest dat meenemen omdat ze het aan mij wilde laten proeven. Daarnaast waren de bewoners elke ochtend blij om mij te zien, wat voor mij een blijk van waardering was.

Hoe ben je bij Zorg&Co terecht gekomen?
Via via kreeg ik te horen dat er bij Zorg&Co een functie vrijkwam waarbij HR, accountmanagement en zorg gecombineerd werd. Ik ben meteen gaan solliciteren. Wat ik voornamelijk mooi vind aan Zorg&Co is dat het bieden van zorg voorop staat. Ik heb door mijn zorgervaring in de kinderopvang en in verzorgingstehuizen gezien wat er allemaal bij komt kijken. Te veel administratie, bullshit die niets met zorg te maken heeft. Dit doet af aan de kwaliteit van de zorg en dat vind ik zonde. Het is mensenwerk, het heeft met mensen te maken. Dat vind ik belangrijk. Het menselijke aspect moet hoog blijven. Zorg&Co is geen gewone zorgorganisatie, maar een coöperatie met het idee om de zorg beter en betaalbaarder te maken. Dit is een visie waar ik achter sta.

Hoe wil jij verandering in de zorg teweegbrengen?
Ik vind het belangrijk dat wij de boel zodanig organiseren voor de zzp'ers dat zij de meest menselijke zorg kunnen bieden. Zo kunnen we de kwaliteit van de zorg verhogen. Ik vind het mooi dat ik via Zorg&Co kan bijdragen. Ik heb zelf meegemaakt wat voor toestanden er in de zorg zijn. Veel personeel is overwerkt en komen niet eens toe aan een kopje koffie en het kletsen met patiënten. Als wij ervoor kunnen zorgen dat dit wel kan zou ik dit heel mooi vinden. Als dit als soort olievlek over Nederland verspreid, kan ik rustig sterven.

Deel dit artikel
3 min. lezen       01 oktober 2020
ZORG&CO