Een kijkje in de zzp zorg carrière van: Charaf

 Terug

Als zzp’er in de zorg weet je zelf maar al te goed hoe je eigen carrière verloopt, maar weet je ook hoe dat bij andere zzp’ers zit? In deze nieuwe blogserie vragen we de Zorg&Co leden de oren van het hoofd en geven we jou een kijkje in de keuken van je zzp collega. Deze week: zzp’er Charaf, geïnterviewd door Zorg&Co’er Hurija-Kyra.

 

Allerlei soorten zorg

We delen het misschien minder, maar Zorg&Co doet zeker meer dan alleen ouderenzorg. Leden van onze coöperatie zetten zich in voor allerlei zorgtypen: zoals Charaf in de gehandicaptenzorg en Ricardo met jongeren. Maar binnen het Zorg&Co netwerk zetten zorgprofessionals zich in voor de meest uiteenlopende zorgvragen.

 

Wie, wat, waar

Naam: Charaf 
Leeftijd: 25 jaar
Achtergrond: sociaal pedagogisch medewerker
Type zorg: gehandicaptenzorg
Zzp’er: sinds 2020
Zorg&Co: lid sinds 2020

 

Waarom ben je in de zorg gegaan?

De zorg is Charaf op het hart geschreven. Dat merk je ook aan zijn verhaal hoe hij terecht is gekomen in de sector.

“Ik ben in de zorg gegaan, omdat ik vind dat iedereen gelijke zorg verdient door de juiste mensen. Ik ben van mening dat ik andere mensen goed kan helpen door mijn eigen krachten in te zetten”. 

Dankzij deze motivatie sloot Charaf zich op aanraden van kennissen in 2020 bij Zorg&Co aan. 

 

Wat is jouw mooiste ervaring in de zorg?

In je werk als zelfstandige zorgprofessional maak je elke dag weer 101 dingen mee. Soms tragisch, dan juist weer onroerend of zelfs komisch: never a dull moment dus. Wat is Charaf zijn mooiste ervaring in de zorg? 

“Mijn mooiste ervaring loopt op dit moment nog steeds. Ik heb een jongen de een-op-een heel intensief begeleid. Als ik kijk naar wat voor resultaten ik nu al heb bereikt met deze jongen. Een jongen die nauwelijks kon praten, omgetoverd naar iemand die zich nu verbaal kan uiten.  Om dit te kunnen bereiken met je cliënt, daar doe je het voor”.

Zorg&Co doet dus meer dan alleen ouderenzorg (daar komen we zo op!). Maar waarom koos Charaf specifiek voor de gehandicaptenzorg? Wat is zijn affiniteit met dit type zorg?

“De jongeren waarmee ik tot nu toe heb gewerkt zijn allemaal beperkt. Ik merk dat er vaak ook een beperking zit vanuit de thuissituatie bij deze jongeren. Bij 9 van de 10 thuissituaties botst het thuis. Ze worden verstoten of krijgen niet de liefde die ze nodig hebben. Die behoeftes die ze thuis niet krijgen wil ik ze geven”.

 

Wat maakt het type zorg dat jij verleent zo bijzonder?

Hurija-Kyra vroeg hem wat dit type zorg nou zo bijzonder maakt voor hem. 

“De gehandicaptenzorg is voor mij bijzonder, omdat je ze de liefde en aandacht kan geven die ze vaak tekort komen en nodig hebben, en door dit te geven vaak weer een glimlach op hun gezicht terug te zien. Bij deze doelgroep merk ik vaak dat ze zich schamen voor bepaalde problemen of zich niet durven te uiten. Ik zorg er altijd voor dat ze zich op hun gemak voelen vanaf de eerste ontmoeting, waardoor je problemen bespreekbaar kan maken en eraan kan werken. Deze jongeren zoeken veiligheid, via veiligheid krijgen ze een blij gevoel”. 

 

Hoe haal je voldoening uit je werk?

Werken in de gehandicaptenzorg is niet niks. Hoe haalt Charaf voldoening uit zijn werk? 

“Door problemen bespreekbaar te maken en vervolgens de ontwikkeling terug te zien. Maar ook vooral de glimlach op hun gezicht weer te kunnen zien. Daar haal ik voldoening uit”.

 

Wat zou je meegeven aan collega’s als tip?

“Alles wat je doet doe het recht uit je hart, wat je wilt voor jezelf moet je ook aan andere geven. Zo geef je de beste zorg”.

Meer weten over werken als zelfstandige zorgprofessional? Laat dan hier je gegevens achter zodat Zorg&Co je kan terugbellen voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

Deel dit artikel
3 min. lezen       10 februari 2021
ZORG&CO