De wetswijzigingen, maar dan duidelijk
TerugMisschien heb je het al voorbij horen of zien komen: de eventuele aanstaande wetswijzigingen voor zzp’ers. Ingewikkeld en vaag allemaal? Dat vonden wij ook. Daarom gaan wij het je onderstaand kort en simpel uitleggen. Zo ben jij binnen een paar minuten helemaal op de hoogte! Alvast een spoiler: je hoeft je als zzp’er van Zorg & Co nergens zorgen om te maken. Houd bij het lezen ook in het achterhoofd dat het nog maar zeer de vraag is of al deze wetswijzigingen daadwerkelijk worden doorgevoerd.
Waarom zijn de wetswijzigingen eigenlijk voorgesteld?
De wetswijzigingen zijn voorgesteld om het voor een zzp’er moeilijker te maken om te zzp’en. Oftewel, om meer mensen in loondienst te krijgen. Dit wil de overheid doen door na te gaan of de zzp’er daadwerkelijk zzp’er is, of dat de zzp’er dit werk eigenlijk ook in loondienst zou kunnen doen bij de opdrachtgever. Dit wordt door hen schijnzelfstandigheid genoemd. De overheid wil meer mensen in loondienst zodat er meer sociale maatschappelijke zekerheid kan worden opgebouwd. Wat bedoelen we daarmee? Zelf zeggen zij (de overheid) daarover dat ze het belangrijk vinden dat mensen zekerheid in hun werk hebben, dat je weet wanneer je moet werken en er zeker van bent dat je volgende maand rond kunt komen. Maar er is ook nog een andere reden. Een zzp’er draagt, in tegenstelling tot iemand in loondienst, geen premie van de werknemersverzekeringen (werkloosheidsuitkering en pensioen) en loonbelasting af. Ook dit valt onder de eerder benoemde sociale maatschappelijke zekerheid.
Hoe wil de overheid meer mensen in loondienst krijgen?
Door de wetswijzigingen dus! We gaan je nu uitleggen wat de wijzigingen precies inhouden.
Er zijn twee onderdelen van de wet. We verdelen dit onder A en B. Onderdeel A is vrij duidelijk en wordt ook wel ‘het fiscaal kader’ genoemd. We zetten onderdeel A even op een rijtje.
- Als zzp’er mag je maximaal 7 maanden binnen dezelfde opdracht werken.
- Als zzp’er mag je maximaal 28 uur per week voor dezelfde opdrachtgever werken.
- Als zzp’er mag je niet meer van 70% van je inkomen bij dezelfde opdrachtgever gewerkt hebben.
- Er gaat een minimaal uurtarief gelden om als zzp’er aangemerkt te worden.
Kortom: je moet in een jaar tijd voor meer dan één opdrachtgever actief zijn. Wij, Zorg & Co, zorgen ervoor dat je aan deze voorwaarden altijd kunt voldoen. Dit doen we door je te voorzien van voldoende opdrachten bij verschillende opdrachtgevers met tarieven die altijd boven het minimale tarief vallen. Je voldoet dus aan alle voorwaarden, helemaal goed toch? Bijna! Nu komen we bij het volgende onderdeel. Er is namelijk nog iets anders bedacht om het zzp’en zogenaamd moeilijker te maken, namelijk onderdeel B. De wetswijzigingen kunnen, als ze al doorgaan, naar verwachting op zijn vroegst pas in juni 2025 worden ingevoerd. Eerst moet de wet behandeld worden in de nieuwe Tweede Kamer (nadat er nog een nieuw kabinet is gevormd)! De Kamer kan nog wijzigingen aanbrengen! Na goedkeuring moet het wetsvoorstel nog aan de Eerste Kamer worden voorgelegd. Kortom: deze problematiek speelt al sinds 2008 en de oplossing gaat nog even duren.
Wat houdt onderdeel B in? Onderdeel B gaat over inbedding en aansturing. Wat willen ze daarmee zeggen? Kortgezegd wordt er hier gekeken in hoeverre jij binnen de organisatie van de opdrachtgever valt (inbedding) en of de opdrachtgever jou vertelt hoe je je werk moet doen (aansturing). Maar hoe gaan ze dit toetsen? Goeie vraag! Er is nog geen duidelijke lijn te trekken wanneer je wel of niet voldoet aan deze begrippen. Het belangrijkste voor jou om te weten: zelfs als deze begrippen in de wetswijzigingen worden opgenomen, ben je door het coöperatieve model van Zorg & Co ervan verzekerd dat je als zzp’er aan de slag kunt blijven gaan! Geen zorgen dus!