De switch naar de zorg in tijden van Corona door Winand

 Terug

We delen graag een reeks aan verhalen van onze leden die in de zorg werken. Deze keer vertelt Winand over de switch die hij maakte  tijdens de coronacrisis van horecamakelaar terug zijn oorspronkelijke passie: de zorg.

 

We delen graag een reeks aan verhalen van onze leden die in de zorg werken. Deze keer vertelt Winand over de switch die hij maakte  tijdens de coronacrisis van horecamakelaar terug zijn oorspronkelijke passie: de zorg.

 

Verleden
In 1983 studeerde ik af als student Facilitair Management voor non-profit organisaties in de zorg. Na mijn afstuderen ben ik een paar maanden werkloos geweest. Om deze reden ben ik een opleiding tot verpleegkundige gaan volgen in het ziekenhuis. Dit was een studie waarbij ik drie jaar lang gemiddeld vijf dagen per week les had in combinatie met werk. Vervolgens heb ik jaren op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gewerkt. 

 

De switch naar een ander vak
Na enkele jaren in het ziekenhuis heb ik de switch gemaakt naar accountmanager bij Heineken. Hier heb ik met veel plezier gewerkt, voordat ik voor mijzelf begon. Ik heb een makelaarskantoor opgericht voor horecabedrijven en horecapanden. Dit liep goed, tot er een dal kwam tijdens de sluiting van de horeca in de corona lockdown. 

 

De switch terug naar de zorg
Ik zag een advertentie voorbij komen waarbij oud zorgmedewerkers zich konden melden als ze tijdens de crisis terug de zorg in wilden. Hier heb ik lachend op gereageerd. Ik werd vrij snel opgebeld met de vraag of ik bij Emmastaete wilde werken om te kijken of het beviel om terug in de zorg met dementerenden te werken. Het was een hele aparte ervaring om weer in de zorg te werken. De vaardigheden heb je nog wel, want het is vooral basale zorg zoals ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen). Ik moest onder andere gehoorapparaten in doen, wassen, scheren en af en toe een verpleegkundige handeling. Het voelde als pure zorg. Ik merkte dat je vooral bij mensen met dementie veel geduld moet hebben. Maar ik vond het interessant om te blijven doen! Daardoor kreeg ik een arbeidscontract voor  drie maanden aangeboden, voor 15 euro per uur bruto. Ik ben naar mijn bazin gelopen en heb gezegd, dit ga ik niet doen. Ik ga echt geen stront rapen voor dit tarief.

 

Switch naar Zorg&Co
Ik besloot dat ik zzp'er wilde worden. Ze wilden me graag houden dus werd er gezegd; regel het maar. Twee dagen later werd ik gebeld dat ik kon blijven werken als zzp'er via Zorg&Co. Zorg&Co kwam precies op het juiste moment langs. Nadat ik een kopje koffie had gedronken en formulieren had ingevuld kon ik zonder bureaucratische rompslomp weer aan het werk. Ik ben begonnen in een verzorgingstehuis en een revalidatiecentrum voor onder andere ex-coronapatiënten. Vervolgens werd ik weer door Zorg&Co gebeld dat ik aan een project in een wijkteam mee kon doen in Gulpen. Dit vond ik een ontzettend leuke uitdaging! Het gaat tot nu toe heel goed, we zijn op dit moment aan het kijken of we het project kunnen uitbreiden.

 

Ervaring in de zorg op de ex-corona afdeling
Het was een heftige maar mooie ervaring om op de ex-corona-afdeling te werken in Adelante.  Ik heb niet de acute fase van de pandemie meegemaakt, maar wel de periode direct erna. Ik zag dat die mensen niks meer waard waren. Mensen konden zelfs niet eens een kopje koffie drinken. Gelukkig kon ik zorg bieden en hielp ik verschillende cliënten om er weer bovenop te komen. Daarnaast was ik bij Adelante goed beschermd. Op de corona-afdeling had ik een minder grote kans om corona op te lopen dan in de Albert Heijn.

Deel dit artikel
3 min. lezen       01 oktober 2020
ZORG&CO