Dag van Zelfvertrouwen: van veilig in loondienst naar gelukkig als zorg zzp’er

 Terug

Wat heeft de Dag van het Zelfvertrouwen met werken als zzp-er in de zorg te maken? Het antwoord is simpel: meer dan je denkt. Want voor zorgmedewerkers in loondienst wordt de stap naar het ondernemerschap vaak gedwarsboomd door een gebrek aan zelfvertrouwen. Het idee dat zij niet opgewassen zijn tegen de risico’s die bij zelfstandig ondernemer zijn komen kijken. Een groot misverstand wat ons betreft, net zoals het misverstand dat je geboren zou zijn met veel of weinig zelfvertrouwen. In de praktijk blijkt namelijk dat iedereen hierover kan (leren) beschikken. En met die risico’s valt het trouwens ook wel mee. Hoe dit precies zit, en hoe Zorg&Co jou kan helpen met de overstap naar zelfstandig zijn lees je allemaal in dit artikel. 

Veel zorgmedewerkers in loondienst durven de stap naar zelfstandigheid niet te maken. Vaak komt dit doordat zij de verantwoordelijkheden van het ondernemer zijn verwarren met risico’s. En door deze onterecht (!) risicovolle kijk naar het ondernemerschap, wordt hun zelfvertrouwen geschaad. Niet alleen onterecht, maar ook nog eens doodzonde. 

Om de verwarring tussen verantwoordelijkheden en risico’s weg te nemen, en om het zelfvertrouwen van vastzittende zorgmedewerkers een boost te geven, schrijven we in dit artikel over hoe Coöperatie Zorg&Co startende en huidige zzp’ers helpt. We leggen uit hoe de coöperatie risico’s wegneemt en laten Zorg&Co lid Mari aan het woord over haar ervaringen.

 

Waarom ervaren zorgmedewerkers in loondienst onzekerheid? 

Nog even over de Dag van het Zelfvertrouwen en waarom wij dit thema herkennen bij veel leden die net wel, of juist nog net niet, de overstap naar zelfstandig ondernemen hebben gemaakt. 

Voor veel zorgmedewerkers in loondienst lonkt de vrijheid van het ondernemerschap. De vrijheid om je eigen tijd in te delen, om gevarieerd werk te doen en je eigen tarieven te bepalen. Toch durft niet iedereen deze stap aan, want deze vrijheid komt ook met de nodige verantwoordelijkheden. Verantwoordelijkheden die, wat ons betreft onterecht, worden gezien als risico’s.

 

De ‘risico’s’ van ondernemer zijn

Waar je in loondienst verzekerd bent van een vast salarisstrookje, vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte, ligt dit voor de meeste zzp’ers wel anders. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je acquisitie, administratie, verzekeringen en het opbouwen van een buffer, bijvoorbeeld bij ziekte.

In de praktijk leidt dit tot zorgmedewerkers die de stap naar zelfstandigheid niet durven te maken, bijvoorbeeld doordat zij bij voorbaat al een gebrek aan zelfvertrouwen over hun ondernemer skills hebben. Hoog de tijd dus om dit te doorbreken. 

 

Het verhaal van Zorg&Co zzp'er Mari

De zelfstandigheid bij zorgprofessional Mari zat er al vroeg in. Zo ging ze al op haar veertiende uit huis en moest ze hard werken om zichzelf te onderhouden. Niet dat dit een probleem was voor de jonge Mari, want haar positieve instelling en zorgzaamheid hielpen haar erdoorheen. Twee mooie eigenschappen, die ook werden opgemerkt door een familievriend die werkzaam was in de zorg. Hij tipte haar om ook aan de slag te gaan in de zorgsector. In de eerste instantie moest Mari daar niks van weten; “Ik kots al bij de poepluier van mijn zoon, laat staan dat van anderen”. Maar ook haar grote empathische vermogen leek haar in de weg te staan; “ik hecht me te snel aan mensen, dus werken voor zieke mensen zou alleen maar pijn doen”. 

Toch veranderde dit toen er op een dag een foldertje voor haar neus op de grond waaide. Het bleek een folder voor de opleiding tot verzorgende te zijn en het leek alsof het lot voor haar bepaalde. Zo startte de jonge Mari alsnog met de opleiding en alles leek direct op zijn plaats te vallen. 

Mari genoot van werken in de zorg, maar minder van werken in loondienst. Toen ze werkte bij een woonzorginstelling in België, raakte ze al snel verveeld. Er was weinig variatie in haar werkzaamheden en bovendien had ze veel te veel cliënten tegelijk. Toch durfde ze vooralsnog niet de stap te wagen om te werken als zelfstandig zorgprofessional.  

Maar toen kwam Mari een zorg zzp’er tegen die haar adviseerde om op te schrijven hoe zij haar werk het liefste zou willen doen. Ook gaf hij haar het nummer van Zorg&Co Accountmanager Stef. “Ik belde hem [Stef] en vijf dagen later zat ik bij jullie op kantoor. Nog diezelfde dag diende ik mijn ontslag per direct in en enkele dagen later was ik al aan het werk in Woonzorglocatie Hof van Schöndeln”

 

Van werken in loondienst tot de stap naar zelfstandig zijn

Waar Mari eerst nog weinig voelde voor de overstap van werken in loondienst naar zelfstandig zijn, heeft Zorg&Co haar toch het vertrouwen gegeven. Hierover zegt Mari:

Op gesprek bij Michael [Accountmanager Zorg&Co] vroeg ik constant naar de adder onder het gras. Ik kon me niet voorstellen dat ik echt eigen baas zou zijn en zelf kon kiezen waar en wanneer ik zou werken. Hij maakte als grapje dat het enige risico dat je neemt is dat als Zorg&Co failliet zou gaan je je kapitaalstorting van 75,- kwijt zou kunnen zijn.

Mari schreef zich direct in bij de KvK en is sindsdien als zelfstandige aangesloten bij Coöperatie Zorg&Co. Hier voelt ze zich gehoord, kan ze met al haar vragen terecht en heeft ze de volle vertrouwen in de facturatie en administratie. “Zorg&Co heeft mij met alles geholpen. Ik vind het fijn dat ik hier zo serieus wordt genomen en Stef en Trudy [Zorg&Co Accountmanagers] altijd voor mij klaar staan”, aldus Mari.

Mari geeft aan haar ervaringen graag te delen met anderen, want ze vindt het fantastisch om te werken in de zorg als eigen baas: “ik voorzie geen enkel risico meer en merkte echt toen ik binnenkwam bij Zorg&Co dat zij niet bezig waren met mij binnen te hengelen, maar alleen maar vroegen naar waar mijn behoeftes lagen en hier direct op inspeelden. Ongelofelijk dat zoiets kan”. 

 

Zelfstandig, maar ook samen met Zorg&Co

Zorg&Co is als coöperatie in 2009 opgericht met het gedachtegoed om zzp’ers in zorg en welzijn te ondersteunen op het gebied van ondernemen. Waarom? Omdat de zzp’ers zo hun werkelijke kracht en passie kunnen verbinden met elkaar en met zichzelf. De coöperatie regelt ondertussen hun ondernemerszaken waardoor de leden/ondernemers zich kunnen richten op datgene waar zij in uitblinken: het verlenen van zorg.

 

Ondernemen via Coöperatie Zorg&Co

Wil jij ook de overstap van loondienst naar zelfstandigheid maken? Maar dan wel met zo min mogelijk risico’s, hulp bij ondernemerszaken en bovendien een plek waar je terecht kunt met al je vragen? Word dan ook lid van onze club vol gelijkgestemde zorgprofessionals als jij. 

Voor meer informatie over ondernemen via Coöperatie Zorg&Co kun je hier je gegevens achterlaten. Wij nemen dan binnenkort contact met je op. Tot dan!

Deel dit artikel
5 min. lezen       08 februari 2022
ZORG&CO