Dag van de Ondernemer 18 november

MEGAMAN®

MKB-Nederland vindt dat ondernemers respect verdienen voor hun inzet en dat er een moment moet zijn waarop aandacht wordt gegeven aan het belang van ondernemers voor Nederland. Dat is vandaag, 18 november 2022: de Dag van de Ondernemer! Een dag waarop we het ondernemerschap vieren en ondernemers bedanken voor hun durf en doorzettingsvermogen. Wij doen hier graag aan mee en zetten al onze leden graag in het zonnetje vandaag! In het speciaal Winand Gielgens. Winand is lid van Zorg&Co, zit in het bestuur van de coöperatie en runt samen met zijn zus Marie Louise woonzorglocatie Hof van Schöndeln in Roermond. Een echte ondernemer dus! 

Lees hier zijn ondernemersverhaal...

Even voorstellen!

Ik ben Winand, 60 jaar, ik heb een relatie en woon in Brunssum. Mijn hobby’s zijn fietsen, lekker eten en toch ook werken. Ik zit ook graag op de bank om Vandaag Inside te kijken, dus stilzitten en even niks doen vind ik ook heerlijk.

Loopbaan

Na de Havo ben ik de HBO opleiding Facilitaire Dienstverlening gaan doen. Na mijn afstuderen kon ik geen werk vinden, 1983 was een slechte tijd. Op aandringen van mijn zus Marie Louise ben ik de opleiding Verpleegkundige A gedaan in het ziekenhuis. Daarna heb ik met veel plezier 3,5 jaar op de spoedeisende hulp in Brunssum gewerkt. Door een toevalligheid kwam ik op een bruiloft naast een vertegenwoordiger van Heineken te zitten en raakte met hem in gesprek. De dag erna belde hij op of ik daar niet wilde komen werken. Ik heb gesolliciteerd en heb 15 jaar bij Heineken gewerkt in de buitendienst, dit vond ik echt een fantastische baan. Daarna heb ik nog 3 jaar in loondienst gewerkt, maar toen besloot ik als zzp-er aan de slag te gaan bij een makelaarskantoor in horecapanden: Horecahuis Limburg. Met drie collega’s heb ik daar een fantastische tijd gehad van 2008 tot 2022.

Toen de coronacrisis begon in april 2020 stortte ook de makelaardij compleet in. Ik ging van 100 telefoontjes naar 0 telefoontjes per dag. Twee dagen heb ik naar buiten gekeken vanuit mijn appartement en toen dacht ik: nu moet ik toch echt wat gaan doen! Toevallig riep mijn vriendin dat er handjes aan het bed werden gevraagd. Ik ging er vanuit dat ik hier niet meer aangenomen zou worden aangezien ik al 30 jaar uit het vak was, maar binnen een kwartier had ik contact met Cicero waar ik meteen aan de slag kon in loondienst. Loondienst was toch echt niets meer voor mij, dus toen ben ik als zzp-er verder gegaan. Zo ben ik ook in aanraking gekomen met Trudy van Zorg&Co. Vergeleken met andere organisaties is Zorg&Co enorm informeel, wat mij heel erg aantrekt. Ik kon meteen op de koffie komen en binnen een half uur was alles geregeld. Het fijne en adequate contact met haar zorgde ervoor dat ik mij meteen inschreef als lid van Zorg&Co. Toen ben ik ook begonnen in de wijk, bij het Envida&Co project in Gulpen en ging ik ook al af en toe naar Schöndeln.

Lid van Zorg&Co

Ik ben betrokken bij de coöperatie en ik zit in het bestuur, puur omdat ik wil weten wat er speelt. Ik wil zelf dingen kunnen vormgeven, dat is de reden dat ik ondernemer geworden ben. Ik wil niet luisteren naar bazen die mij vertellen wat ik moet doen, terwijl ik zelf weet wat het beste is voor mijn cliënten en collega’s. In loondienst is natuurlijk meer zeker qua inkomen en verzekering, als ondernemer moet je dat zelf regelen. Maar de voordelen van het ondernemerschap wegen zoveel zwaarder dan de onzekerheden. Als je je aansluit bij Zorg&Co zijn die onzekerheden al voor een groot deel getackeld door de service die geboden wordt. Je hoeft zelf geen tijd en energie te steken in deals maken en andere rompslomp, je werkt gewoon uurtje factuurtje. Ik heb gezorgd voor een goede buffer en ik heb mijn eigen zekerheid geregeld. Wat ik essentieel vind is dat ik kan doen wat ik wil en dat doe ik met passie.

In eerste instantie dacht ik dat de zorg niks voor mij was. Ik dacht vooral aan de werktijden! Ik ben een feestbeest, werken met carnaval, de feestdagen, Oud op Nieuw trok mij helemaal niet. Het leek me niet leuk om altijd te moeten werken als andere mensen feestten. Maar zorg gaf me uiteindelijk zo veel voldoening, als in de jaren 80 zzp-schap had bestaan was ik nooit uit de zorg gegaan.

De toegevoegde waarde van de coöperatie is vooral de boekhouding en hulp bij zaken die geregeld moeten worden zoals je BIG-registratie etc. Wat een heel groot voordeel is van Zorg&Co: er is altijd werk, goed betaald werk. Wij voelen ons gehoord en gesteund wanneer we dat nodig hebben. De coöperatie biedt kansen zoals wij die hebben gekregen in Schöndeln.

Hof van Schöndeln

Sinds Zorg&Co verantwoordelijk is voor de zorg in Hof van Schöndeln, is het even zoeken geweest naar de juiste manier en persoon om leiding te geven in de woonzorglocatie. Ik en Marie Louise zijn de derde ‘doorstart’ van Schöndeln. In alle fases heb ik hier rondgelopen en dat werkte voor mij niet. Toen ik de ambitie vanuit Zorg&Co toegespeeld kreeg om het hier te gaan doen moest ik even aan dat idee wennen. Na erover nagedacht te hebben wilde ik het graag doen onder een aantal voorwaarden. Een belangrijke was om het samen met mijn zus Marie Louise te doen. Zij heeft ontzettend veel kennis en kunde over alles wat te maken heeft met zorg voor cliënten, familie en samenwerkingen tussen alle disciplines in de zorg. Marie Louise was in voor deze uitdaging en is toen ook meteen zzp-er geworden!

In zes maanden hebben we hier met het team keihard gewerkt. Het inspectierapport was voordat wij hier begonnen niet goed, maar recent hebben we opnieuw inspectie gehad en die was nu helemaal goed! Vooral als we kijken naar personeel en kwaliteit van de zorg hebben we enorme stappen gemaakt. We zijn ook van de rode cijfers in de groene cijfers gekomen. Meteen de eerste maand draaiden we plus. We hebben heel makkelijk contact met huisartsen bijvoorbeeld, die zorgen voor nieuwe cliënten wanneer er kamers vrij komen. We hebben een fantastisch team met toegewijde zzp-ers die het samen voor elkaar krijgen, dat maakt ons erg trots!

De ondernemerstip van Winand!

Wil jij ook zzp-er worden of wil je een stapje verder gaan in het ondernemerschap? Realiseer je dan dat je verantwoordelijkheid hebt en moet nemen, voor je cliënt maar ook voor jezelf. Heb geen 9 tot 5 mentaliteit want daarmee kom je er niet, je moet er zijn als dat nodig is. Het kost meer energie dan loondienst, maar het geeft veel meer voldoening. Accepteer dat je je in het begin onzeker kan voelen, maar vertrouw erop dat dit vanzelf goed komt. Kwaliteit is heel belangrijk, als je kwaliteit levert zit je gebakken!

Deel dit artikel
5 min. lezen       18 november 2022
ZORG&CO