Een feel good verhaal: hoe zorg zzp’er Catherine 3 maanden gratis doorwerkte

 Terug

Wat doe je als de gemeente bezuinigt op haar zorgbudget en je cliënt deze kosten niet kan ophoesten? Zorg zzp’er Catherine van Woerden koos ervoor om gratis door te werken. Een heldendaad, die gelukkig ‘maar’ bij drie maanden bleef. Want met de hulp van Zorg&Co’s Christel en een brief aan burgemeester Halsema, draaide de gemeente haar beslissing terug. Wij vroegen Catherine om haar inspirerende verhaal met ons te delen. 

Van ieniemienie naar zzp’er in de zorg
Ooit begon Catherine haar carrière als poppenspeler bij de Fabeltjeskrant, waarna ze even later doorgroeide als dé wereldberoemde stem van ienieminie bij Sesamstraat. Toch besloot ze na de stop bij Sesamstraat zelf ook de poppen neer te leggen. Zo maakte ze zes jaar geleden de overstap naar de zorgsector. 

Via een vriendin kwam ze terecht bij Senioren Zorg Plan (SZP), een onderdeel van Coöperatie Zorg&Co. Hier kon Catherine een opleiding volgen tot begeleider van mensen met dementie. Catherine kreeg de smaak te pakken en plakte er een mbo verzorgende opleiding aan vast. Uiteindelijk blijkt het dit beroep en dit type zorg waar de voormalig poppenspeelster ook haar creativiteit in kwijt kan. 

Het is niet alleen creativiteit wat Catherine drijft. Zo ervaart deze zorgprofessional haar werk met dementerende ouderen ook als dankbaar en bevredigend. “Ik was deze vorm van dankbaarheid helemaal niet gewend buiten mijn gezin en taak als moeder. Als zorgprofessional kan ik echt iets voor mensen betekenen en een band opbouwen met mijn cliënten. Ook kan ik via Zorg&Co’s SZP kwalitatieve zorg leveren, en hoef ik niet binnen een half uurtje weer naar op het volgende adres te zijn”, aldus Catherine.

 

Een gouden combi: Catherine en Mevrouw H

Soms zit er zo’n cliënt tussen waarmee het meteen klikt. Waarmee de omgang natuurlijk gaat, een paar woorden of slechts een blik genoeg is, en de chemie simpelweg goed zit. Voor Catherine is dit Mevrouw H.   

Een abrupte stop van het zorgbudget
Maar toen, afgelopen december, leek de fijne samenwerking tot een abrupt einde te komen. Vanwege bezuinigingen bij de Gemeente Amsterdam, zou Catherine’s cliënt geen budget meer krijgen voor haar benodigde zorg. Zo moest Mevrouw H haar zorgvraag maar oplossen met materialen zoals een scootmobile–een onmogelijke zaak voor deze mevrouw die woonachtig is in een Amsterdams bovenhuis…

Geen doen dus, zo vond ook haar verzorger Catherine. Dankzij hun hechte band hoefde Catherine dan ook niet lang na te denken: ze zou haar zorg gewoon twee keer per week gratis voortzetten, als vrijwilliger. 

Zorg&Co’s Christel to the rescue
Als zzp’er binnen onze coöperatie sta je er niet alleen voor. Zo ook niet in dit geval. Het duurde dus ook niet lang voordat Zorg&Co’s Christel in actie kwam om ervoor te zorgen dat zzp’er Catherine betaald zou krijgen voor de zorg voor haar cliënt.

Een brief naar burgemeester Femke Halsema
Maandenlang hing Christel aan de telefoon of schreef ze brieven naar de Gemeente Amsterdam. Helaas zonder resultaat, want het besluit stond vast, de geldkraan ging potdicht en het dossier op slot. 

Tenminste, totdat Christel samen met een Mevrouw H’s huisarts een brief schreef naar burgemeester Femke Halsema. In deze brief beschreven zij de bizarre situatie en de hoge nood voor het terugdraaien van de beslissing. 

Na maanden aanpoten kwam eindelijk het goede nieuws: het dossier werd weer geopend en de indicatie werd toegeschreven. Ook kreeg zzp’er Catherine met terugwerkende kracht haar geld terug, en mag ze zorg blijven verlenen aan haar cliënt Mevrouw H.

 

De vrijheid van een zzp’er

Dat Catherine ervoor koos om bij haar cliënt te blijven met wie het zo goed klikt, is slechts één van de voordelen van het zzp’er zijn. Zo kun je als zzp’er in de zorg altijd zelf kiezen waar, wanneer en voor wie je wil werken. 

Klikt het niet met een cliënt of zorginstelling? Dan is het exit, en ga je door naar een opdracht waar het wel goed voelt. Een groot voordeel voor jou, maar ook voor de cliënt. Want wanneer jij als zzp’er goed in je vel zit en gelukkig bent met je werk, heeft dit ook een positief effect op de cliënt.  

 

De voordelen van zelfstandig zijn, de zekerheid van samenwerken


Als lid van coöperatie Zorg&Co ervaar je wel de voordelen van zelfstandig zijn, maar ook de zekerheid van samenwerken. Ook nemen wij alle randzaken uit handen. Denk aan acquisitie, planning, facturatie, verzekeringen (AOV), boekhouding, en nog veel meer.

Meer weten over Zorg&Co en de voordelen van het ondernemen in de zorg? Stuur ons dan een chat of laat hier je e-mailadres of telefoonnummer achter en onze Accountmanagers nemen contact met je op!

Deel dit artikel
3 min. lezen       02 september 2021
ZORG&CO